İş Güvenliği Uzmanları Kalite Yönetimi Konusunda Kendilerini Nasıl Geliştirmelidir?
14 sene önce başlamış olduğum meslek hayatım boyunca ve özellikle danışmanlık yapmaya başladığım son 5 senedir karşılaştığım en sık sorulardan birisi, iş güvenliği uzmanlarının kalite yönetim sistemleri konusunda kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği üzerine oluyor. Hem iş güvenliği uzmanı hem de yönetim sistemleri uzmanı olarak önerilerimi sizlerle paylaşmak isterim. İlgilenenler için buyurun ????
- Eğitim ve Sertifikasyon
Eğitim almak gelişmenin ilk basamağı olmasından dolayı kalite yönetim sistemleri konusunda eğitimler alarak iş güvenliği uzmanları kendilerini geliştirmeye başlayabilirler. Peki nedir bu eğitimler?
ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitimi aldığınızda standarda ait olarak temel bilgileri öğrenmiş olursunuz. Böylelikle standardın yüksek seviyeli yapısını ve şartlarını yani gerekliliklerini öğrenerek alt yapı sağlayabilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği konularında yapılan tüm operasyonel çalışmaların sistematik bir biçimde hayata geçirilmesi, organizasyon içindeki diğer süreçler ile entegre edilebilmesi için ISO 45001 standardı oldukça faydalı rehberlik sağlamaktadır. Bu temel eğitim ile sistematik yaklaşımın ne demek olduğunu, proaktif yaklaşım olan risk ve fırsat değerlendirme çalışmalarının bütününü, performans değerlendirme kriterlerinin nasıl tanımlanıp takip edileceğini, politika geliştirmeyi, çalışan katılımının önemini, bir organizasyonda yönetim sistemi kapsamını oluşturmayı öğrenebilirsiniz.
ISO 19011:2018 Yönetim sistemleri denetim kılavuzu temel alınarak verilen iç denetçi veya baş denetçi eğitimlerine katılabilirsiniz. İç denetim eğitimleri kuruluşların içinde denetim yapacak kişiler için sağlanmaktadır. Baş denetçi eğitimi ise, belgelendirme kuruluşları tarafından verilmektedir ve bu eğitimlere de katılabilirsiniz. Denetçi eğitimini almak sizlere, kurulması planlanan veya kurulmuş olan sistemlerin standardın tüm gerekliliklerinin karşılanıp karşılanmadığını sorgulama yetkinliğini kazandıracaktır.
ISO 45001:2018 iş sağlığı ve güvenliği standardının yanında ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Temel Eğitimi ve Denetçi Eğitimlerini de almanızı şiddetle tavsiye ederim. Çünkü kuruluşlar içinde standartlara ait çalışmalar entegre olarak yürütüldüğü için bütünsel bir yetkinlik kazanmış olursunuz.
Bahsetmiş olduğum tüm eğitimlerde sertifika verildiği için yetkinliğinizi kanıtlama şansı elde edebilirsiniz.
Yönetim sistemleri eğitimlerinin yanında, proje yönetimi, yalın üretim, toplam kalite yönetimi, Six Sigma, FMEA eğitimleri alarak kaliteye dair temel konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Profesyonel Organizasyonlara Katılım
Kalite Yönetimi Dernekleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri gibi sivil toplum kuruluşlarında görev alarak yetkinliklerinizi geliştirme şansı bulabilirsiniz. Ülkemizde İstanbul başta olmak üzere Bursa, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Kayseri’de faaliyet gösteren KalDer’de (Kalite Derneği) gönüllü çalışmalara katılarak farklı sektörlere ait bilgi edinip, farklı uygulamalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Görev aldığınız çalışmalarda kalite yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili takım çalışmalarında yetkinliklerinizi geliştirebilirsiniz.
Aynı zamanda meslek odalarının düzenlemiş olduğu sektörel organizasyonlarda görev alabilir, teknik gezilere dahil olabilirsiniz.
- Sürekli Öğrenme ve Kişisel Gelişim
Kalite yönetimi konusunda temel kitapları ve güncel akademik makaleleri okuyarak örneğin, W. Edwards Deming, Joseph M. Juran ve Philip B. Crosby'nin eserleri, kalite yönetim sistemi tarihini, gelişimini ve günümüz teknolojisinde gelmiş olduğu yeri takip edebilirsiniz.
Armand V. Feigenbaum, Kaoru Ishikawa, Genichi Taguchi sizlere önerebileceğim bir diğer kalite liderleridir. Eserlerini okuyarak, yapmış oldukları çalışmaları ve bakış açılarını öğrenerek kalite sürecinin iş sağlığı ve güvenliği yönetimine nasıl katkı sağlabileceği konusunda fikir geliştirebilirsiniz.
Aynı zamanda ISO standartlarının eğitimini almış olsanız bile standart kitapçığını ara ara okuyarak iyice pekiştirme sağlayabilirsiniz. Ben her danışmanlık, eğitim veya denetim sürecimde mutlaka standardı elime alır, tekrar tekrar gözden geçiririm ve sizlere de tavsiye ederim.
- Pratik Deneyim Kazanma
Hiçbir bilgi, uygulamaya geçirilmediği takdirde kalıcı olarak öğrenilmiş olmuyor maalesef. Bu nedenle eğitimini almış olduğunuz, araştırdığınız ve okuduğunuz tüm bilgileri uygulama imkanı bulduğunuzda yetkinliklerinizi daha fazla geliştirmiş oluyorsunuz.
Bu anlamda, eğer bir kuruluşta iş güvenliği uzmanı olarak görev alıyorsanız veya OSGB üzerinden hizmet verdiğiniz bir kuruluşta kalite yönetim sistemleri konusunda yapılan tüm çalışmalara (risk değerlendirme, iç denetim, yönetim gözden geçirme, hedeflerin değerlendirilmesi gibi) dahil olmanız durumunda öğrendiklerinizi uygulama şansı elde edebilirsiniz.
Özellikle iç denetimlerde görev almak veya gözlemci olarak denetimlere eşlik etmek, standardın uygulanması konusunda sizlere oldukça yüksek fayda sağlayacaktır. Böylelikle iş sağlığı ve güvenliği dokümantasyonlarının oluşturulmasında, takip sistemlerinin kurulmasında, iş kazalarının azaltılması için yapılacak gerekli çalışmaların etkinliğinin ölçülmesinde ve çalışanların katılımının sağlanması için geliştirilecek pratik uygulamalar hakkında kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Mentorluk veya Koçluk
Deneyimli kalite yöneticilerinden veya profesyonellerinden mentorluk ve koçluk alarak yol haritanızı oluşturabilir veya geliştirebilirsiniz. Böylelikle kalite yönetimine ait olan geniş konu başlıkları arasında size en uygun olan yolu seçebilir, zaman kaybetmemiş olursunuz.
Sonuç olarak;
İş güvenliği uzmanları, kalite yönetim sistemleri konusunda kendilerini geliştirmek için sürekli öğrenme, pratik deneyim, sertifikasyon ve profesyonel ağlardan yararlanmalıdır. Bu adımlar, hem iş güvenliği hem de kalite yönetimi konularında daha yetkin hale gelmelerine yardımcı olacaktır. Bu şekilde, iş yerindeki süreçleri daha etkin ve verimli bir şekilde yönetebilirler. Unutulmamalıdır ki, ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin kurulmasında en temel rol iş güvenliği uzmanına aittir. Bu nedenle kalite yönetim sistemi bakış açınızı ve bilginizi geliştirirseniz, mesleğinizi icra etme konusunda oldukça faydalı bir yetkinlik elde etmiş olursunuz.